Rijangst

Wat is rijangst?

Amaxofobie, ofwel rijangst, bestaat in veel soorten en maten. Dit varieert van een onprettige spanning tot heftige paniekaanvallen of zelfs tot het vermijden van autorijden. In Nederland zijn er ruim 1.000.000 mensen die rijangst hebben. Naar schatting vermijden een half miljoen Nederlanders het rijden helemaal. De rest rijdt nog wel maar met een angstig gevoel.

Rijangst ontstaat vaak na een negatieve ervaring in het verleden. Hoewel de ervaring niet te veranderen is, is het gevoel hierbij wél te veranderen. 

Heb ik rijangst?

Of u rijangst heeft weet u eigenlijk zelf wel. Maar hieronder noemen we enkele kenmerken waaraan u rijangst kunt herkennen. Als u zich hierin herkent is het zinvol contact te zoeken met een Rijinstructeur+.

Psychologische symptomen

Ga bij uzelf na in hoeverre u zich laat beperken in het verkeer. Durft u bijvoorbeeld niet langs het water, op de snelweg, door tunnels of over bruggen te rijden? Ziet u er als een berg tegenop om weer in de auto te stappen en te gaan rijden? Dan heeft u waarschijnlijk rijangst.

Het kan zijn dat u het zelf niet in de gaten heeft. Maar onbewust stelt u afspraken uit of neemt u een andere route om die ene situatie te vermijden.

Fysieke symptomen

Rijangst kan zich ook fysiek uiten. Het gevoel van intense angst en paniek kan leiden tot een verhoogde hartslag, zweten, een droge keel, pijn in de borststreek, duizeligheid, wazig waarnemen, een gevoel van flauwte, een licht gevoel in het hoofd, een moeilijke ademhaling en/of angst om controle te verliezen. In sommige gevallen leidt het zelfs tot uitval van ledematen of tintelingen.

Dit kan ik eraan doen!

U heeft rijangst, maar u kunt er iets aan doen! De eerste en de moeilijkste stap is toegeven dat u rijangst heeft. De volgende stap is hulp zoeken bij een Rijinstructeur+. Samen gaat u werken aan het overwinnen van uw angst.

Een volledig overzicht van instructeurs kunt u terugvinden bij over ons of locaties.